top of page

"Elkorek" markası, Osman Elkorek tarafından 1981 yılında Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde sadece referansla, özel müşterilerin geldiği bir mağaza konsepti olarak kurulmuştur. Uzmanlık alanı, pırlanta mücevher ve değerli taşlar olan marka, geçtiğimiz 35 yılı aşkın süredir Türkiye 'nin en seçkin kesiminde ilk akla gelen adres olmuştur. Türkiye'nin ilk pırlanta duayenlerinden Osman Elkorek, alanındaki derin bilgi birikimiyle ülkemizin en önemli mücevher koleksiyonerlerine ve meraklılarına uzmanlığıyla yol göstermiştir. Abdi İpekçi caddesinin ilk ev sahiplerinden olan marka, Osman Elkorek'in ev sahipliğinde üretimlerine devam etmektedir. Elkorek Mücevherat, 2006 yılında aileye katılan Kanyon mağazası ile Levent Elkorek önderliğinde faaliyetlerine devam etmektedir. 

5C özellikleri, pırlantayı sınıflandırmada kullanılan kesim (cut), renk (colour), berraklık (clarity), karat (carat) ağırlığı ve sertifika (certificate) olarak adlandırılan 5 ayırt edici özellik anlamına gelmektedir.

1

Kesim (Cut) 

Kesim belki de 5C özelliklerinden en önemlisidir; çünkü pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesiminin kalitesi sayesinde ortaya çıkar. Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken kesim özelliği, pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Faset (ışığı yansıtan açılı yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim pırlantanın rengini ve parlaklığını ortaya çıkarır. Çok teknik bir konu olan pırlantanın kesimiyle, pırlantanın şeklini karıştırmamak gerekir. Şekil kişinin zevkine bağlıdır. Yuvarlak kesim, bilinen kesimler arasında en popüler olanıdır. Diğer kesimler arasında; zümrüt (dikdörtgen pırlanta kesimi), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (üzeri kare yuvarlak kesim), oval ve kalp kesim sayılabilir.
Ünlü pırlanta eksperi Saul Spero 35 yılını pırlanta alan insanlarla yaptığı araştırmalar sonucu hangi karakterdeki bir kadının hangi şekilde ki pırlantayı tercih ettiğini şöyle açıklar;

Şekil Karakter ;
Yuvarlak: Ailesine bağlı, güvenilir, sakin (En çok tercih

edilen, parlaklığı en güzel yansıtan kesimdir.)
Oval: Yaratıcı, düzenli, fırsatları değerlendiren.
Kalp: Duygusal, feminen, hassas.
Emerald: Disiplinli, muhafazakar, dürüst.
Markiz: Dışa dönük, agresif, yaratıcı, iş kadını.
Damla: Nazik, saygılı, uyumlu.

2

Renk (Colour) 

Pırlantalar aşırı ısı ve basınç altında oluşur ve bu oluşum sırasında diğer elementlerin zerreleri de pırlantaların atom yapısına dahil olabilir ve böylece renk çeşitliliği doğar. Bu zerreler o kadar küçüktür ki "milyonda bir" ile ifade edilir. Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşur. Pırlanta koyu sarıdan, canlı, parlak beyaza doğru ilerler. Pırlantalar renksizliğe ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F, G’dir; ancak pırlantaların büyük çoğunluğu H-L renkleri arasındadır. Renkli beyaz dediğimiz J ve alt sarı kategoridir. M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır. Renk grupları Z’ye kadar gitmektedir. Ayrıca çok nadir bulunan renklerde de pırlantalar vardır. Bunlar pembe, mavi, sarı, kırmızı gibi belirgin renklere sahip nadide taşlardır. İnsanlar değişik renk tonlarından hoşlanabilir; bu nedenle renk özelliği 5C'ler arasında en öznel olanıdır. 

3

Berraklık (Clarity) 

Hemen hemen tüm pırlantalar yapı taşı olarak "çok küçük saf karbon zerreleri" içermektedirler. Bunlar her bir pırlantayı nadir eşsiz bir taşa dönüştüren zerreciklerdir ve “inklüzyon” olarak adlandırılırlar. Berraklık özelliği her pırlantayı diğerlerinden tümüyle ayırır. Aynı yerde tümüyle benzer inklüzyona sahip olabilecek iki pırlanta yoktur. GIA ve HRD gibi büyük laboratuarlar da bir pırlantanın berraklık derecesinin belirlenmesinde kullanılan beş faktör bulunmaktadır. Pırlantanın fiyatını en çok artıran öğe, taşın lekesiz oluşudur. Aynı büyüklükteki iki taş arasında lekesine ve damarlı oluşuna göre ciddi fiyat farklılıkları olabilir. Uzman pırlanta mağazalarında taşlar sertifika ile satılır. Bu belgede yer alan aşağıda ki harfler ise şunları ifade eder:

Karat, pırlantanın ağırlık birimidir. Karat gramın beşte biridir. Bir karat 200 miligrama eşittir. Bir karat 100 noktayı, 0,25 karat ise 25 noktayı ifade eder. Büyüklük pırlantaya değer biçme aşamasında önemli bir faktördür ancak eşit büyüklükte olan iki farklı pırlanta kalitelerine, berraklıklarına ve renklerine bağlı olarak çok farklı fiyatlarda olabilirler. İki farklı pırlantanın eşit karat ağırlığına sahip olması, aynı fiyatta olmasını gerektirmez. Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat 100 eşit puana bölünür. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 ct şeklinde yazılır. 

5

Uluslararası Sertifika (Certificate)

Carat (Ağırlık) 

4

Pırlanta sertifikası, 5C 'nin en son ve en önemli parçasıdır. Yukarıda açıklanan diğer 4C, uluslararası bağımsız derecelendirme laboratuarları tarafından onlarca gemologun bir arada çalışmasıyla hazırlanan resmi bir sertifika ile belgelenir. Dünyada geçerlilik oranı en yüksek olan GIA ve HRD firmaları tarafından verilen ve 1 Carat üzeri taşlar için uygulanan sertifika politikası oldukça önem taşır. Elkorek Mücevher'de genellikle tek taş pırlanta politikası olarak GIA sertifikası kullanılır. GIA tarafından tescillenen pırlantaların üzerinde mikroskobik ölçülerde seri numarası işlenir, bu sertifika GIA'in internet sitesi üzerinden resmileştirilir.

bottom of page